17.03.2009 12:49

8 mile

 

Čo v poslednej dobe letí? Nové trendy v obliekaní, filmov, hudby – hlavne nej. Ale, čo konkrétne? No predsa Hip-Hop či Rap nazvite si to ako chcete. Pre pár rokmi prišla vlna tohto hudobného štýlu, ktorý stále kraľuje. Je to priorita len pre čiernych? No to vôbec nie! Veď kto kraľuje na prvých priečkach v hitparádach, kto vydal dosť albumov, aby sa dostal do popredia, aby si získal rešpekt všetkých. Bol to, či vlastne ešte stále je Eminem. Biely raper, ktorý sa fušoval do remesla čiernych, ale to čo predvádza doposiaľ si získava stále viac a viac ľudí. Získal si ich na svoju stranu - išlo mu však len o to, mať toľko fanúšikov? Išlo mu skôr o to, prezentovať svoj štýl, svoju ,,hudbu“. Jeho texty sú tak pravdivé a výstižné. Všelijaké popovky, metalovky(rôzne iné štýli)...nevystihujú život. V rape je všetko povedané. Treba sa len dobre započúvať. Ak nerozumiete skúste si vypočuť aj náš Hip – Hop – ten má tiež niečo do seba.
Hudobný priemysel je hlavne o peniazoch, ale nie všetci potrebujú love. Každý sa chce prezentovať tým, čo cíti, čím je a ...
Proste nikto nás nepozná lepšie, ako sa poznáme sami. My vieme, čo je najlepšie pre nás. Eminem ukázal, čo v ňom je, vypustil do sveta niečo zo seba. Vedel, čo ho čaká ak sa vrhne do showbiznisu. Nebál sa ukázať časť zo svojho súkromia, jeho ústa vypúšťajú to, čo ho napadne, jeho názory...nedáva si servítku pred ústa. Niekoho to môže šokovať, ale pravda je len pravda a tá sa má ceniť. 
Film ôsma míľa je o živote. Chudobný chlapec sa chce vlastným úsilím prebojovať tam kam chce. Ide si za tým. Láska, rodina, priateľstvá, sex, pomsty, bitky a prestrelky, ale hlavne dobrá hudba – to všetko film 8 Mile prezentuje. 
Film v roku 2002 kedy vznikol vyvolal veľký ošiaľ. Priniesol niečo nové, nový pohľad na svet, život. Doteraz má svojich fanúšikov, ktorý ho milujú, ale nájdu sa aj taký, ktorý ho zatracujú. Je to trocha drsnejší film (nenarážam tým, že sa tu stretnete s mŕtvolami, ani prúdy krvi tu tiecť nebudú) - ide o silácke slová, nebojácnosť, snívanie, ktoré sa vyplatí, o ľudí ktorý sa chcú vyhrabať z biedy, ktorý chcú ukázať, že za niečo stoja...vždy sa dostavý aj druhá príležitosť niečo napraviť, či dokázať
Jeden odsek venujem kvalitnému soundtracku, na ktorom sa podieľal Eminem. Ja mám rada rôzne hudobné štýle, každý ma niečo do seba, ako aj Hip-Hop. Proste tým rytmom, slovami si získa ľudí, lebo tento štýl prezentuje niečo, čo tu neboli.
Titulná pesnička k filmu sa vyšplhala na prvé priečky, neustále bola hrávaná na hudobných staniciach..., veď pre nič za nič by nedostala Oscara. 
8 Mile nie je audiobiografiou Eminema, iba je ním inšpirovaný. Ukazuje tvrdé začiatky, ktoré každý z nás zažíva ak sa púšťa do niečoho nového.
Herecké hviezdy ako Kim Besinger, Mekhi Phifer(O, ER), Brithany Murphy, ukázali čo v nich je, ale veľkým prekvapením bol herecký výkon Eminema, ktorý úlohu Jimmyho neuveriteľne autenticky stvárnil(čím to asi tak bolo?)
Film ma hneď po prvom pozretí okúzlil, zaujal a prekvapil. 
8 Míľa má v skutku niečo do seba, čím priláka k sebe divákov, ktorý nebudú cchieť odtrhnúť zrak od obrazoviek, kím neuvidia jeho koniec.
Odporúčam ho, hlavne kôli myšlienke.

—————

Späť


Kontakt